Mark Frechette

Mark Frechette

Michelangelo Antonioni 1970-ben készítette el a Zabriskie Point c. filmjét. Nem akart hivatásos színészeket a két főszerepre, így rengeteg jelöltet megnézett a különféle színi stúdiókban. Mark Frechette akkoriban bostonban volt ács, aki éppen egy underground lap (Avatar) szerkesztésével foglalkozott. Az újság mögött egy Mel Lyman nevű ember állt, aki kultuszt épített fel maga köré és számos ember vált a kommunájának a tagjává. Ide lépett be Frechette is.

Állítólag egyszer egy buszmegállóban állva ordibálta a “motherfucker” szót, ekkor figyelt fel rá Antoini és hívta el egy interjúra, ami után megkapta a férfi főszerepet.

Mark Frechette Zabriskie Point

A film forgatása után Mark visszatért Daria Halprin-al (a női főszereplő) a kaliforniai kommunába, ahol 2 évig éltek együtt. Halprin kiábrándult Lyman tanaiból és a kommunából, otthagyta őket. Megismerkedett az akkor már jó nevű színész-rendező Dennis Hopperrel, akihez 1972-ben feleségül ment.

Mark 1973-ban bankrablásba keveredett, melynek során egyik társát (Christopher “Herc” Thien) a rendőrök lelőtték. Őt fegyverrel a kezében elkapták (nem volt golyó a tárban), 15 év börtönbüntetést kapott. A börtönben hunyt el tisztázatlan körülmények között 1975. szeptember 27-én. Az egyik verzió szerint szökni próbált, és agyonlőtték. A másik verzió szerint súlyemelés közben egy kb. 70 kilós súly a nyakára esett, amitől megfulladt. Állítólag ekkoriban depresszióban szenvedett.

Mark tragédiáját a külföldre emigrált magyar filmrendező, Magyar Dezső így idézte fel. „Az első barátom például Mark Frechette, a Zabriskie Point főszereplője volt. Akartunk csinálni egy filmet, a Bűn és bűnhődés egy részletét adaptáltuk, mert úgy éreztük, Amerika igazi dosztojevszkiji világ. Mark kijelentette, hogy szerez pénzt a filmre Bostonban. Kétnaponként telefonált, s mindig azt mondta: a pénz már majdnem megvan. Egyik nap felhívott, hogy másnapra hozza az ötmillió dollárt. Óriási! Este néztem a tévét, egyszer csak azt mondja a bemondó, hogy talán emlékeznek még, hölgyeim és uraim, arra a fiatalemberre, ácsból lett színészre, Mark Frechette-re, aki Michelangelo Antonioni Zabriskie Pointjában játszott? Ma este fegyveres rablást követett el Bostonban, agyonlőtt két őrt, letartóztatták. Később 30 év börtönre ítélték. De a történetnek még nincs vége. A börtönben írt egy darabot a Watergate-botrányról, óriási sikerrel előadta a fegyencekkel. Kb. egy év múlva »szökés közben« lelőtték. Hát, ez is Amerika.” (Filmkultúra, 1987. március, 40. o.)