Truganini

Trugannini

Truganini (1812-1876) volt az utolsó tasmán, halálával kihalt ez a törzs.

Truganini 1812-ben született a Bruny-szigeten, délre Hobart-tól élt. Anyja, Mangana a Bruny-szigeten élők vezetője volt. Nevének jelentése egy virág neve, bizonyos Kerti vagy Parti Laboda (Atriplex Cinerea).

A kedvező éghajlatú szigetre egyre több telepes érkezett és mind jobban zsugorították az őslakosok vadászó, gyűjtögető területeit. 1805-ben 5000-6000 főre becsülték a bennszülött lakosságot. A két fél közti ellentét 1820-ra háborúvá fajult. A pusztító és véres háború 15 évig tartott. Az őslakosok szinte teljesen megsemmisültek a harcok és járványok következtében.

Truganini még 18 éves sem volt, amikor édesanyját bálnavadászok ölték meg. Majd elrabolták, de az első vőlegénye segítségével kiszabadult, ám a vőlegényét a szeme láttára ölték meg a menekülés közben. Két testvérét (Lowhenunhue és Maggerleede) rabszolgának adták el a Kenguru-szigeteken. Férjhez ment egy bizonyos Woorrady-hoz, de a férje is meghalt, mielőtt 20 éves lett volna.

1824 Georghe Arthur helyettes kormányzó érkezett a földjükre, és elkezdett a népükkel foglalkozni. Az elfogott őslakosokat kiszabadították, párbeszédet kezdeményeztek velük, rezervátumokba akarták őket terelni.

1830-ban George Augustus Robinson érkezett erre a földre, de már csak kb. 100(!) tasmán bennszülött élt. Végleg el akarta őket szigetelni, hogy megmentsék ezt a népet, de influenza és más betegségek megtizedelték őket. 1838-ban áttelepedtek Ausztráliába, ebben Truganini is segített Robinson-nak. Ez sem segített a tasmánokon, akik bűnözővé váltak Melbourne környékén, telepeseket fosztogattak. Később megöltek két bálnavadászt, tűzharc alakult ki. Hosszú üldözés után elfogták a tasmán gyilkosokat, akiket felakasztottak. Truganini is megsebesült a fején.

1856-ban a megmaradt pár tasmán visszakerült a Flinders-szigetre, délre Hobart-tól. Truganini ismét férjhez ment, de a férje meghalt 1871-ben. Két évvel később Truganini, mint az utolsó tasmán, Hobart-ba költözött. 1876-ban halt meg, az volt a végakarata, hogy hamvait a D’Entrecasteaux csatornába szórják, ami végül nem történt meg. Hobart külvárosában temették el.

Pár év múlva csontjait exhumálták, tanulmányozták, kiállították, majd végül 1976-ban kérésének megfelelően elhamvasztották és a D’Entrecasteaux vizében szórták szét.

Később jelntekezett egy bizonyos Fanny Cochrane Smith (1834-1905), aki tasmán őslakosnak vallotta magát. Tasmán dalokat vettek fel a segítségével, így maradt fent az utókornak, hogy milyen is volt a tasmán nyelv.

Később a Midnight Oil, egy ausztrál rockbanda kiállt az ausztrál őslakosok jogaiért több-kevesebb sikerrel, egyik számukban meg is emlékeznek Truganini-ről: